Followers

Walaupun belum bertemu cinta, percayalah, apabila kita berubah menjadi diri kita yang terbaik, Tuhan akan buka laluan untuk cinta yang terbaik juga hadir.

Thursday, March 31, 2011

seorang adik di surau


























ps: adik 2 sebenarnya dah besar, sy rasa dalam lingkungan umur budak2 sekolah menengah. walaupun dia dah besar, tp tahap pemikiran dia macam kanak2. mksd sy, mungkin IQ dia rendah.
ps2: dia selalu hadir ke surau di kawasan rumah sy. walaupun dia ne macam 2, tpi rajin je dtg solat berjemaah. 
ps3: bila tengok adik 2, kadang2 mengingatkan sy pada Allah. kejadian Allah dan di sebalik setiap kejadianNya ada hikmah. sedangkan adik 2 yg tidak sempurna seperti kita, tetap mengingati akan Pencipta nya, juga Pencipta kita. kita yang sempurna akal ne, sepatutnya berasa malu setelah dikurniakan akal yang sihat, masih tidak mahu memikirkan dan mengingati Pencipta kita. Nauzubillah.
ps4: InsyaAllah. mana yg silap sila tegur ya.

22 comments:

dALeDaLE said...

=)

Raji berkata said...

alhamdulillah..
bestnya kalau adik2 kita yg diluar sana yg tak didedahkan cara ambil air smayang and cara solat dgn betul dibuka hati mereka utk menjadi curious begini juga ^^

IsmiWani said...

comel je adik ni...semoga Allah berkati Adik ni...dgn yg ngajo dia amik wuduk...InsyaAllah.

Dah mcm crite cucu Rasulullah pulak...hasan n husin..tp diorang ajo orang tua berwudhuk...sm tp tak serupa la...

Tulip Chantek said...

insaf...

Hanif said...

daleDale: n_n

Hanif said...

Raji berkata: InsyaAllah. pengaruh besar yang menentukan anak2 mahu blaja ialah dari ibu bapanye sendiri. mgkn dengan bgaimana ibu bapa mendidik, iaitu mengikut cara2 yg betul.hehe. sy mcm dah ada anak pulak. ^ ^

Hanif said...

Wani: :) Alhamdulillah. syukran ya ukhti. Amin Ya Allah. semoga kita dalam rahmat Nya dan sentiasa diberkati Allah. InsyaAllah.

owh baru teringat sirah hasan n husin ya. owh dlm sirah 2, hasan n husin menegur orang tua yg amek wudhu tak sempurna tanpa menjatuhkan maruah orang tua 2. nice.hehe. thanks ya.

Alhamdulillah

Hanif said...

Tulip Chantek: Alhamdulillah. semoga bermanfaat. InsyaAllah.

Afikah Aziz said...

adik yg comel je...btl kata akhi hanif,kita yg sempurna ni pun masih tidak mahu memikirkan dan mengingati pencipta kita...rugi kan,peluang yg ada utk mengenali dan mengingati Pencipta di sia-siakan begitu je....nauzubillah...semoga kita tergolong dlm kalangan org2 yg selalu mengingatiNya tidak kira dimana berada....insyaAllah :)

Hanif said...

Alhamdulillah. besar nikmat Nya, itu baru nikmat kita dilahirkan dalam keadaan sempurna. Belum di hitung nikmat yang lain. Subhanallah, tak akan sm bnyak kalau kita bersyukur stiap masa jika dibandinkan dengan nikmat yg diberikan.

InsyaAllah, semoga semua pembaca dan sy trgolong di klgn org yg selalu mengingati Nya. Amin. Syukran

Siti Nur Fatimah Mohamad Ali said...

ajar la ia..moga kamu juga manfaat atas kebaikan kamu..=)

btw, alhamdulillah kerna kita cukup sifat..)

Hanif said...

InsyaAllah. thanks ya.

ALhamdulillah. ya betul 2

shada wentz said...

wahh..comel je. betul tu.kita kena banyak2 bersyukur.

kita yg dah sempurna tubuh bdn n akal fikiran ni patut malu dgn diorang kalau tak beribadat. huu. patut belajar dr diorang :)

nice entry!

Hanif said...

Alhamdulillah. :) betul 2, InsyaAllah praktikkan.

InsyaAllah.

Syukran. terharu neh, blogger femes ziarah sini.hehe. Alhamdulillah. syukran

Shamsuddin Amin said...

adik tu mmg ade keinginan tuk
belajar walaupon die sbnrnye ade kekurangan... bravo...^^

Hanif said...

selamat dtg.hehe. 2 la. semangat mukenye time 2.

Afikah Aziz said...

akhi,update la lagi....nk bace ni :)

Hanif said...

ya niat memang nak update, tp agak bizi dgn kerja2 shga mgu dpn. InsyaAllah akan update, tp tak past bila.

syukran ya sb nak baca. Alhamdulillah.

WaNie^^ said...

Alhamdulillah..:)

Zul MindRich said...
This comment has been removed by the author.
Zul MindRich said...

w'salam..

Zul MindRich
MySTORMKiDS.com - An Edutainment Portal for Muslim Kids / Sebuah Portal Edutainmen untuk Kanak-kanak Muslim.
http://www.mystormkids.blogspot.com/

Bella Humaira said...

subhanallah... :)